עכביש בשיניים, או בשמו המקצועי RPE (Rapid palatal expander) הוא מכשיר אורתודנטי המשמש לצורך בהרחבת הלסת העליונה, בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. מדובר בטיפול ותיק, בעל יעילות מוכחת, שיכול לשמש כשלב מקדים בטיפול האורתודנטי או כחלק ממנו. מתי יש צורך בעכביש לשיניים, כיצד מותקן המכשיר בפה? מה משך הטיפול ? והאם ישנן חלופות אפשריות אחרות?
ריכזנו עבורכם את כל המידע בנושא במאמר זה.
במצב רגיל, הלסת העליונה והתחתונה דומות ברוחב שלהן, כך שבסגירת השיניים מתקבל מנשך תקין, בו השיניים העליונות מכסות את התחתונות.
ישנם מקרים שבהם הלסת העליונה צרה באופן משמעותי מהתחתונה, דבר שבתורו יוצר מנשך לא תקין. ישנם מספר גורמים אפשריים ללסת עליונה צרה, ביניהם:
RPE הוא מכשיר עם השפעה סקלטלית, כלומר מכשיר שמשפיע על עצמות הלסת ולא רק על השיניים עצמן.
המכשיר בנוי מטבעות המורכבות ומודבקות על 2 או 4 שיניים בלסת העליונה, כך שמדובר במכשיר קבוע שאינו נשלף לכל משך תקופת השימוש.
במרכזו של המכשיר ישנו בורג, אותו יש להפעיל בהתאם להנחיות האורתודונט.
ה- RPE פועל להרחקה בין שתי עצמות החיך, דבר המתאפשר בעיקר בקרב ילדים ובני נוער, כיוון שהסוטורה בחיך גמישה יחסית בגילאים אלו וניתן להשפיע עליה.
ההרחקה בין שתי עצמות החך אינה משפיעה על בריאות הפה או העצמות, ולאורך החודשים שלאחר הטיפול נבנית עצם בחלל שנוצר בין שתי עצמות החיך.
עם זאת, חשוב להדגיש שעם הגיל, הסוטורה הופכת קשיחה יותר ומסוידת, ולכן ככל שמתבגרים היכולת לבצע הרחבה עם השפעה סקלטלית (ולא דנטלית בלבד) של הלסת העליונה באמצעות מכשיר הrpe קטנה.
הטיפול במכשיר ה- RPE מתאים במקרים בהם יש צורך בהרחבה סקלטלית של הלסת העליונה וכמובן כל מקרה לגופו. ניתן להיעזר במכשיר בטיפול בקרב ילדים וכן בקרב מבוגרים, אך התהליך הטיפולי משתנה בהתאם לגיל.
טיפול ב-RPE יכול להתבצע כשלב ראשון בטיפול אורתודנטי מלא, לפני הרכבת גשר או קשתיות שקופות, בגילאי ההתבגרות.
במקרים אחרים בהם מאבחנים בגילאים צעירים יותר את קיומה של לסת עליונה צרה באמצעות בדיקה אצל אורתודונט, ייתכן שהאורתודונט ימליץ להתחיל טיפול להרחבת הקשת בלסת העליונה בעזרת מכשיר העכביש, כטיפול מקדים שלב א׳ לפני שלב ב׳ של יישור שיניים מלא.
יודגש כי אבחון מוקדם של לסת עליונה צרה וטיפול מוקדם בבעיה, יאפשר קבלת תוצאות טובות יותר בהרחבת הלסת באמצעות מכשיר ה- RPE ופתרון בעיות סגר נוספות הנובעות מכך, לעומת טיפול בגיל המבוגר.
מכיוון שהסוטורה הופכת קשיחה ומסוידת עם השנים, תהליך הרחבת הלסת העליונה בקרב מבוגרים שונה מזה של ילדים. כך, מחקר שפורסם בשנת 2022 מצא שככל שהגיל עולה, כך חלה ירידה בהצלחת הטיפול ב- RPE והשפעותיו על התרחבות הלסת.
לכן יש להתחיל את התהליך בהליך כירורגי, שמטרתו פתיחה של הסוטורה. לאחר מכן ניתן להמשיך את הטיפול באמצעות מכשיר הrpe, שמטרתן לבצע הרחבה של הלסת העליונה ולשמר את התוצאות.
משך הטיפול במכשיר זה הינו אישי ומשתנה מאדם לאדם בהתאם למצב הלסת, היקף ההרחבה הרצוי ופרמטרים נוספים. ככלל, משך הטיפול הוא מספר חודשים.
לאחר לקיחת מידות ושליחתן למעבדה, המטופל יגיע לאורתודונט להרכבת הrpe. חשוב לציין שכיוון שהמכשיר מותקן בחך, המטופל עצמו אינו יכול לבצע את הפעולה הנדרשת להרחבת החך, כלומר פתיחה של הבורג המותקן במרכז מכשיר ה- RPE. לכן יש להגיע למרפאה עם מלווה, הורה (בקרב ילדים) או בן זוג (בטיפול במבוגרים), אותו ינחה האורתודuנט לשימוש במכשיר.
לכל אורך משך הטיפול במכשיר, יש להגיע לביקורת במרפאה האורתודונטית אחת לשבועיים עד חודש, לפי הנחיית הרופא, על מנת לבחון את התקדמות הטיפול.
לאחר הגעה לתוצאות הרצויות, האורתודונט יחליט על משך התקופה בה נדרש להשאיר את מכשיר הrpe בפה (3-6 חודשים), על מנת להעניק יציבות בנקודת החיבור בין שתי עצמות החיך עד לבניית העצם שתמלא את החלל שנוצר, ולשמר את תוצאות הטיפול.
לאחר הסרת ה- RPE, אפשר להמשיך בשלבים הבאים בטיפול האורתודונטי.
כשהוא נעשה נכון ובאמצעות אורתודונט בעל ניסיון וידע בשימוש במכשיר, השימוש ב- RPE להרחבת הלסת העליונה יעיל מאוד.
שימוש לא נכון במכשור, בעיקר בקרב מבוגרים, עלול להוביל להזזה של השיניים בלסת העליונה במקום להרחבה של הלסת.
בטיפול במכשיר בילדים צעירים יש להפעיל את המכשור בצורה הדרגתית ועדינה ולכן חשוב לבחור באורתודונט בעל ניסיון וידע בעבודה עם המכשור.
לאחר הרכבת ה- RPE, תתכן תקופת התאקלמות של מספר ימים, כיוון שמדובר במכשיר שיושב באזור החיך ויש להתרגל אליו. בימים אלו ייתכן שינוי קל בדיבור וחוסר נוחות במנח הלשון.
לכל אורך תקופת הטיפול במכשיר, יש להימנע ממזונות דביקים כמו סוכריות גומי, טופי וכן ממסטיקים שעלולים להיתפס במכשיר. בנוסף, מומלץ להימנע מאכילת מזון קשה, כיוון שהדבר עלול להוביל לחוסר נוחות בלעיסה/ לפגיעה במכשור עצמו.
ישנן מספר חלופות לטיפול במכשיר ה- RPE, שמתאימות במצבים בהם הצורך בהרחבה סקלטלית של הלסת העליונה אינו משמעותי ומספיק תיקון דנטלי.
מכשיר דנטלי, הפועל להרחבת דנטלית עי הזזת השיניים בלסת העליונה ואינו משפיע על עצמות הגולגולת.
המכשיר מורכב על השיניים הטוחנות בלסת העליונה ואינו נשלף לכל משך הטיפול.
Quad helix משפיע על הטיית השיניים ולכן הוא מתאים למקרים קלים יותר שבהם אין צורך בהרחבה סקלטלית משמעותית של הלסת. הטיפול נעשה על ידי האורתודונט ולא על ידי ההורה.
אפשרות נוספת שרלוונטית עבור מטופלים שזקוקים להרחבה דנטלית של הלסת העליונה היא שימוש בקשתיות או בגשר, בשילוב גומיות המולבשות על השיניים ומפעילות לחץ לתיקון הטיית השיניים.
חשוב להדגיש שבמקרים בהם יש צורך בהרחבה משמעותית של הלסת העליונה, מכשיר ה- RPE הוא היעיל ביותר. במידה והמטופל הינו בעל רגישות גבוהה למכשור בפה, ייתכן שהאורתודונט ישקול שימוש בשיטות אחרות, או יבחר להמתין מספר חודשים ולנסות שוב טיפול ב- RPE.
במרפאת מומחים של ד"ר שפינקו וד"ר לוין ניתנים שירותי יישור שיניים ולסתות (אורתודנטיה) לילדים, מתבגרים ומבוגרים בשיטות טיפול שונות, כולל תכנות ממוחשב של מהלך הטיפול, ויישור שיניים נסתר בקשתיות שקופות (אליינרים). אנו עובדים בשיתוף פעולה עם מומחים מתחומים שונים ברפואת השיניים כגון מומחים בשיקום הפה, ברפואת שיניים לילדים, בכירורגיית פה ולסת, חניכיים וכדומה וזאת על-מנת להתאים את הטיפול האישי והמיטבי לכל מטופל.