קיבוע בשיניים

קיבוע בשיניים הוא כלי משמעותי שמסייע בשמירה על תוצאות יישור שיניים לאורך זמן.

אילו סוגי קיבועים לשיניים קיימים? מה ההבדל בין קיבוע קבוע לנשלף? מהם היתרונות והחסרונות של סוגי הקיבועים השונים? כמה זמן צריך להישאר עם הקיבוע?

במאמר זה תמצאו את כל המידע בנושא קיבועים לשיניים.

הפה והשיניים שלנו

הפה שלנו כולל מגוון סוגי רקמות, כאשר מדובר ברקמות דינמיות, שממשיכות להתחדש ולהשתנות לאורך החיים. המשמעות היא שהשיניים שלנו ממשיכות לזוז לכל אורך החיים.

בנוסף, חשוב להבהיר שקיימת נטייה טבעית של השיניים והלסתות לשאוף לחזור למצב הראשוני שבו הן היו, לפני הטיפול האורתודונטי.

שתי עובדות אלו ממחישות את הצורך בקיבוע לשיניים, כפתרון לשימור תוצאות יישור השיניים ומניעת "רגרסיה".

מהו קיבוע בשיניים?

קיבוע לשיניים הוא אחד הכלים החשובים כיום לשמירה על תוצאות טיפול אורתודנטי, שמטרתו מניעה של תזוזת השיניים לאורך זמן. מדובר בכלי שהמודעות לחשיבותו וליתרונותיו גברה ב-20 השנים האחרונות.

חשוב להדגיש שהזזת השיניים שמבוצעת במסגרת תהליך הטיפול האורתודונטי, דורשת אדפטציה של הרקמות שמסביב לשיניים למצב החדש. קיבוע מאפשר שמירה על תוצאות יישור השיניים עד ל"הסתגלות" הרקמות השונות בפה, ומונע/ מפחית את הסיכוי לתזוזה של השיניים לאורך זמן.

ישנם מספר סוגים של קיבועים לשיניים, כאשר סוג הקיבוע מותאם למטופל על ידי האורתודונט בסיום הטיפול האורתודונטי, ובהתאם למספר פרמטרים.

מי צריך קיבוע לשיניים?

קיבוע לשיניים נדרש במצבים בהם יש צורך להבטיח את מיקום השיניים ולמנוע תזוזה שלהן. השימוש העיקרי של קיבוע לשיניים הוא במטופלים לאחר טיפול אורתודונטי, אך גם במקרים דנטליים אחרים, ייתכן שרופא השיניים יחליט שיש צורך בקיבוע.

כיצד מחליטים על מיקום הקיבוע?

ההחלטה על מיקום הקיבוע בפה תלויה באורתודונט ומתבצעת בהתאם למצב הפה והשיניים של המטופל, בהתאם לתהליך יישור השיניים שעבר, ולפי הערכת הצורך בשימור התוצאה. במקרים רבים, ייתכן שרופא השיניים יחליט על קיבוע לשיניי הלסת התחתונה, זאת מכיוון שיש להן נטייה להצטופף, אך גם קיבוע בשיניי הלסת העליונה נפוץ.

אילו סוגי קיבוע בשיניים קיימים?

קיימים שני סוגים של קיבועים – קיבוע קבוע וקיבוע נשלף.

קיבוע קבוע

  • הקיבוע הקבוע הנפוץ ביותר הוא מעין 'חוט' מתכתי עשוי סגסוגת, שמודבק לצד הפנימי של השיניים הקדמיות, בלסת התחתונה או העליונה.
  • עכביש לשיניים – עכביש בשיניים, או בשמו המקצועי RPE (Rapid palatal expander) הוא מכשיר אורתודונטי קבוע המשמש לצורך הרחבת הלסת העליונה. לעתים, לאחר הרחבת הלסת העליונה, האורתודונט יחליט להשאיר את העכביש בפה לפרק זמן מסוים (מספר שבועות/ חודשים), לצורך שימור התוצאה ועד לבניית עצם חדשה בחלל שנפער בין שתי עצמות החך שהורחקו.

קיבוע נשלף

קיבוע נשלף ניתן ליישם במגוון אופנים:

  • פלטה שקופה – פלטה שמיוצרת במעבדה, בהתאם למידות השיניים של המטופל. הפלטה עשויה חומר פלסטי, ומולבשת לרוב על כל השיניים בלסת העליונה או התחתונה.

בתחילת התהליך, יש להרכיב את הפלטה מדי לילה, על מנת לשמר את מצב השיניים הקיים.  חוסר הקפדה על הרכבת הפלטה עלול להפוך אותה לחסרת התאמה, זאת מכיוון שהשיניים ממשיכות לזוז גם לאחר סיום הטיפול האורתודונטי ולאורך כל החיים, וללא התמדה מטופלים עלולים לגלות שהשיניים שינו את מקומן והפלטה כבר אינה "מתלבשת" על השיניים ולמעשה אינה מתאימה.

  • קשתיות – קשתיות שקופות הן כלי ליישור שיניים. הקשתיות עשויות חומר פלסטי דק וגמיש, ומפעילות לחץ על השיניים על מנת להזיז אותן למיקום הרצוי. לעתים, לאחר סיום הטיפול, ייתכן שהאורתודונט יחליט להשתמש בקשתית האחרונה בטיפול כקיבוע נשלף לפרק זמן מסוים, שמטרתו לשמר את תוצאות הטיפול.
  • אביזרים נוספים –– במקרים בהם נעשתה הרחבה סקלטלית, כלומר הרחבה של הלסת בטיפול, שימוש בפלטה (hawly plate) כקיבוע נשלף יכול לסייע בשימור התוצאה. אביזרים נוספים שניתן להיעזר בהם לצורך שימור התוצאה הם דוקרנים/ גומיות/ רסן.

קיבוע קבוע או קיבוע נשלף?

מה עדיף – קיבוע קבוע או נשלף?

לכל אחד מהקיבועים ישנם יתרונות וחסרונות:

יתרונות קיבוע קבוע

  • הסתגלות מהירה – הקיבוע הקבוע אינו מפריע בפה וקל להתרגל אליו.
  • נוחות – מדובר בקיבוע שמודבק לשיניים, ולכן אין צורך להסיר ולהרכיב אותו.
  • אסתטיקה – הקיבוע מודבק בחלק הפנימי של השיניים ולכן הוא מוסתר, ומאפשר פתרון אסתטי שאינו נראה לעין.
  • שימור התוצאות לאורך זמן – מחקר שתוצאותיו פורסמו בשנת 2018, בחן את יציבות תוצאות יישור השיניים, בקרב מטופלים להם קיבוע נשלף וקבוע. תוצאות המחקר, שכלל מעקב של 4 שנים, העלו שקיים יתרון כלשהו לקיבוע קבוע, וייתכן שהוא מאפשר שימור טוב יותר של תוצאות הטיפול האורתודנטי.

 

חסרונות קיבוע קבוע

  • עלול להישבר או להתנתק – עם הזמן, הקיבוע עלול להישבר או להתנתק ממקומו, ובמקרים כאלו יש צורך לגשת לרופא השיניים לתיקון.
  • התאמת התפריט – על מנת למנוע התנתקות או שבירה של הקיבוע, יש להיזהר בעת אכילת מזונות קשים באמצעות השיניים החותכות.
  • הקפדה על היגיינה – בדומה לשיניים, גם הקיבוע הקבוע נוטה לצבור פלאק ואבנית, ולכן חשוב להקפיד על צחצוח נכון באזור הקיבוע, שישמור עליו ועל האזור נקי.

 

יתרונות קיבוע נשלף

  • שמירה על היגיינה– את הקיבוע הנשלף ניתן להסיר ולנקות בקלות, כאשר אין מגבלה או הוראות מיוחדות לצחצוח השיניים.
  • אכילה חופשית – לא ניתן לאכול ולשתות עם הקיבוע הנשלף, אך ניתן להסירו בזמן האוכל וליהנות מאכילה ללא כל מגבלה.
  • אסתטיקה – כשמדובר בקשתיות ובפלטות שקופות, הקיבוע הנשלף אינו נראה לעין, ובכך מאפשר פתרון אסתטי.
  • עמיד – קיבועים נשלפים כמו קשתיות ופלטות שקופות, עשויים חומר פלסטי גמיש, ובשימוש נכון עמידותם טובה.

 

חסרונות קיבוע נשלף

החסרון המשמעותי ביותר של הקיבוע הנשלף, הוא העובדה שניתן להרכיב ולהסיר אותו. עובדה זו דורשת מהמטופל אחריות ושיתוף פעולה להרכבת הקיבוע, על מנת לשמר את תוצאות הטיפול האורתודונטי. ללא הקפדה על הרכבת הקיבוע בשגרה, תתכן רגרסיה בתוצאות הטיפול.

קיבוע משולב – קבוע ונשלף

לעתים האורתודונט יחליט על שילוב של קיבוע קבוע וקיבוע נשלף, אותו יש להרכיב בלילה למשך מספר חודשים.

שילוב של קיבוע קבוע ונשלף ייעשה למשל במקרה שהטיפול האורתודונטי כלל צמצום מרווחים רבים  בין השיניים, וכן כאשר הגורם שהוביל לצורך בטיפול אורתודנטי היה משמעותי, ולשמירה על התוצאות ולמניעת רגרסיה יש חשיבות רבה.

בנוסף, קיבוע נשלף יכול לשמש כגיבוי, במקרים שבהם הקיבוע הקבוע נשבר או התנתק.  

לכמה זמן צריך קיבוע בשיניים?

חשוב להדגיש שהשנתיים הראשונות לאחר סיום תהליך יישור השיניים הן המשמעותיות ביותר לקיבוע, לצורך מניעת תזוזות השיניים.

 ברוב המקרים, אורתודונטים ממליצים להרכיב את הקיבוע הנשלף מספר חודשים לפחות, כאשר עם הזמן ניתן להפחית את השימוש בו כך שההרכבה תתבצע לילה כן ולילה לא.

לצד זאת, כאמור השיניים שלנו ממשיכות לזוז בפה לכל אורך החיים, ולכן ההמלצה היא להיעזר בקיבוע קבוע אותו ניתן להשאיר בפה לאורך שנים רבות.

בנוסף, בשל הנטייה הטבעית להצטופפות שיניים הקיימת בלסת התחתונה, ישנה חשיבות גדולה אף יותר לשמירה על קיבוע קבוע בלסת התחתונה לאורך זמן.

תחזוקה וטיפול בקיבוע

הקפדה על היגיינה, ניקוי של הקיבוע ועל הוראות הרופא יסייעו בהארכת אורך החיים של הקיבוע.

בנוסף, חשוב להקפיד על פגישות מעקב וביקורות קבועות אצל האורתודונט לפי הצורך. אלו יבטיחו שימור של תוצאות הטיפול האורתודונטי לאורך זמן.

האם קיבוע בשיניים משפיע על בריאות הפה?

מחקר שפורסם בשנת 1997 ובדק האם קיימים הבדלים משמעותיים במצב החניכיים בין מטופלים בעלי קיבוע קבוע לבין מטופלים בעלי קיבוע נשלף, מצא שאין הבדל ברמות דלקת החניכיים בין הקבוצות. באשר לרמות הפלאק, נראתה רמה מעט גבוה יותר של פלאק במטופלים בעלי קיבוע קבוע, אך נתון זה לא השפיע על רמת דלקת החניכיים.

שאלות נפוצות

קיבוע קבוע וקיבוע נשלף מסוג קשתיות או פלטה שקופה אינם נראים לעין, ומספקים פתרון אסתטי לשימור תוצאות יישור השיניים.

לאחר תקופת הסתגלות קצרה בת מספר ימים, הקיבוע אינו מורגש ואינו מפריע להתנהלות בשגרה או לאכילה.

כלל האצבע אומר שכדאי להישאר עם קיבוע קבוע כמה שיותר זמן, על מנת לשמר את התוצאה. בכל מקרה, השנתיים הראשונות לאחר סיום יישור השיניים הן החשובות ביותר ולכן חשוב להקפיד על הקיבוע למשך שנתיים לפחות.

בשנה הראשונה עם הקיבוע, יש להגיע לביקורת תקופתית אצל האורתודונט ולפי הנחיותיו.

Call Now Button