רסן אורתודונטי הוא כלי עזר שמשמש את האורתודנט בתהליך יישור השיניים, בקרב ילדים ובני נוער בלבד. הוא מתאים במקרים שבהם קיימת הפרעת סגר, כלומר סגירה לא מיטבית של הלסתות עקב פער בגדילת הלסתות.
כיצד פועל הרסן? אילו סוגי רסנים קיימים? מדוע הוא אינו מתאים למבוגרים? ומהן החלופות הקיימות לרסן?
ריכזנו עבורכם את כל המידע בנושא בכתבה זו.
רסן הוא מכשיר אורתודונטי שמטפל בבעיות סקלטליות (של העצמות) כשקיימת הפרעת סגר – כלומר פער במיקום בין הלסת העליונה לתחתונה. במצב תקין, הלסת העליונה ממוקמת מעל לתחתונה ובסגירה קיים מפגש בין השיניים.
הרסן, הוא מכשיר יישור שיניים המטפל בהפרעת הסגר שנובעת מלסת עליונה אשר קדמית ללסת התחתונה ומבצע ״ריסון״ של הלסת העליונה, תוך כדי המשך הגדילה וההתפתחות של הלסת התחתונה ובכך מצמצם את הפער הבין-לסתי.
הטיפול ברסן מתאים להפרעת סגר מסוג Class 2 – מצב בו מיקום הלסת העליונה קדמי ביחס ללסת התחתונה, וקיים פער לא תקין בין הלסתות. הדבר נובע מקצב גדילה שונה בין הלסתות.
על מנת לקבוע אם יש צורך ברסן לשיניים, האורתודונט יבצע אבחון. האבחון מורכב מבדיקה קלינית – בה הרופא בוחן ומעריך מהו מבנה הלסתות של המטופל, לצד צילום רנטגן צפלומטרי – צילום צד שמאפשר לאורתודונט להתרשם מהיחס הקיים בין הלסתות ומטרתו לאשש את קיומה של הפרעת הסגר.
חשוב להדגיש שהטיפול ברסן מתאים לילדים ובני נוער, כיוון שהוא מנצל את תהליך ההתפתחות והגדילה, שנמצא בעיצומו. צילום הרנטגן מאפשר לאורתודונט לבחון את סטטוס ההתפתחות של המטופל – האם עדיין קיים תהליך גדילה או שהוא הסתיים.
הרסן מורכב מקשת מתכתית שמתחברת לשתי טבעות המותקנות על השיניים העליונות, ולרצועת בד שמעוגנת על הגולגולת או על הצוואר.
עיגון הרסן מאפשר הפעלת כוח על הלסת הקדמית, על מנת למנוע ממנה להמשיך את גדילתה קדימה ואף למשוך אותה אחורה.
בזמן פעולת הריסון של הלסת העליונה, הלסת התחתונה חופשיה להמשיך בהתפתחות הטבעית שלה וכך מצטמצם הפער שביניהן.
לרוב, הטיפול ברסן נמשך מספר חודשים.
השוני בין סוגי הרסנים מתבטא בעיגון של הרסן – בגולגולת/ראש או בצוואר, והבחירה בסוג הרסן נקבעת בהתאם לאבחון ההפרעה הסקלטלית ולחומרתה. רסן צווארי נוח יותר לשימוש, יתאים לרוב המצבים , ורסן שנתמך גולגולת/ראש מיועד למצבים מורכבים יותר.
לרסן מספר יתרונות:
בשנים האחרונות ישנה התקדמות בפיתוח חלופות לרסן שהינן פנימיות ולא חיצוניות:
Carriere Motion הוא אלטרנטיבה טובה לרסן: הטיפול במכשיר קל ונוח יותר לתפעול ויושב בתוך הפה ולא מחוץ לו (אסתטיקה ונראות טובות). חסרונו טמון בעובדה שיש להרכיב אותו לכל אורך שעות היממה כלומר- גם במקרה זה יש צורך בשיתוף פעולה מצד המטופל.
ישנם מכשירים נוספים מגוונים לטיפול בהפרעות סגר, אך ההחלטה לגבי הצורך בטיפול בהפרעת הסגר ומהו המכשור המתאים ביותר תיעשה על ידי האורתודונט, תוך התחשבות בסטטוס הגדילה, בצרכים וברצונות של המטופל, וכן במידת שיתוף הפעולה שלו בטיפול.
במרפאת מומחים של ד"ר שפינקו וד"ר לוין ניתנים שירותי יישור שיניים ולסתות (אורתודנטיה) לילדים, מתבגרים ומבוגרים בשיטות טיפול שונות, כולל תכנות ממוחשב של מהלך הטיפול, ויישור שיניים נסתר בקשתיות שקופות (אליינרים). אנו עובדים בשיתוף פעולה עם מומחים מתחומים שונים ברפואת השיניים כגון מומחים בשיקום הפה, ברפואת שיניים לילדים, בכירורגיית פה ולסת, חניכיים וכדומה וזאת על-מנת להתאים את הטיפול האישי והמיטבי לכל מטופל.